ЯТПП

Начало Публикации Бизнес-Седмица. Заразата на парите и Еврото

Реклама

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Бизнес-Седмица. Заразата на парите и Еврото ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Понеделник, 01 Февруари 2010 08:41


Парите са най заразното нещо в живота на хората. Заразяват с нещастие и щастие. Създават най големите проблеми на хората и решават проблеми на хората. Какво са парите?  Защо толкова трайно определят живота на хората още от древността? Защо не е измислено нещо друго което да регулира материалните и духовни отношения между хората?
Защо ?
Днес тези малки хартийки са се превърнали в господари на нашето общество, а броят на нулите им дава все по-голяма власт. Парите отварят много врати, дават възможности, които иначе мъчно се достигат. С пари може да се купи много, но не всичко. Може ли да се купи щастие, любов, истинско уважение…еех? Парите са добър слуга, но лош господар. Те могат да доставят малки удоволствия, да задоволяват потребности, да купуват удобства. Но когато се превърнат в зависимост, от която колкото повече имаш, толкова повече искаш, тогава се превръщат в господар. Докато едни тънат в разкош, други тънат в мизерия. Докато едни нехайно пръскат лесно спечелени пари, други броят стотинките на всеки изкаран с кръв и пот лев.
Спиноза- икономист класик - определя за най-доброто качество на парите - тяхното количество. Но с многото пари идват и многото отговорности. Сократ е казал - Колко много неща има на света, които не са ми нужни - и колко много хора има на света, които се нуждаят от най-истинското - залък хляб. В крайна сметка парите обогатяват и ограбват. Те могат да бъдат добър приятел, но и безпощаден враг. Те могат да дават много, но и да вземат още повече. Те са сила за силните и слабост за слабите.

публикацията може да прочетете тук в PDF формат
публикацията може да прочетете в ел. в-к ЯмболСвят


LAST_UPDATED2